U bent hier

Laat burgers heft in handen nemen

Bijeenkomst

Wat begon als een idee, weergegeven in een eenvoudige schets van honderd tafels met stoelen eromheen, werd op 6 juni 2015 een feit: de Burgertop Amsterdam die plaatsvond in de Zuiderkerk te Amsterdam.

De organisatie kijkt met een tevreden gevoel terug. De Burgertop bracht Amsterdammers bij elkaar en leverde ideeën voor de stad op. Daarnaast was de Burgertop een steen in de democratische vijver van de stad: na veel discussie, ontmoetingen en inzet van veel mensen werd een dag georganiseerd die een andere manier van politiek bedrijven liet zien. Democratie is veel meer dan stemmen, het is het steeds opnieuw zoeken naar manieren om ideeën voor de stad en haar samenleving in overleg bij elkaar te brengen. Democratie is niet iets waar alleen volksvertegenwoordigers en bestuurders zich mee bezig houden, maar democratie is overal aanwezig. Mensen ontmoeten elkaar dagelijks, maken plannen en nemen besluiten, we noemen dit niet altijd democratie, maar in de kern is het dat wel. Het idee dat de democratie levendiger wordt door er meer mensen bij te betrekken, wordt gelukkig steeds meer gesteund.

In het bijgevoegde rapport leest u vanuit welke gedachte het initiatief voor een Burgertop Amsterdam tot stand is gekomen (pagina’s met groene band), hoe de organisatie te werk is gegaan (pagina’s met blauwe band) en wat de uitkomsten van de dag zelf zijn (pagina’s met rode band). Er staan ook leerpunten in en aanbevelingen voor een volgende top.

Rapport Burgertop Amsterdam één dag denkkracht voor de stad

Foto: 
Hans Moolenaar