U bent hier

Nieuws

ProDemos: nieuwe publicatie Doe-democratie

15 januari 2016 De brochure Doe-democratie bevat tips voor raadsleden, wethouders, ambtenaren en burgers die te maken hebben met dit veelomvattende onderwerp.
Lees verder

Wallage: 'Verbinden moet Den Haag nog leren'

In het rapport 'Sturen én verbinden' stelt de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) dat "een toekomstbestendige Rijksoverheid niet alleen moet kunnen sturen, maar ook beter verbindingen moet kunnen leggen met burgers en instellingen". De vraag aan Rob-voorzitter Jacques Wallage is: hoe doe je dat, een Rijksoverheid organiseren die naast sturen ook kan verbinden?
Lees verder
Bijeenkomst

Laat burgers heft in handen nemen

Wat begon als een idee, weergegeven in een eenvoudige schets van honderd tafels met stoelen eromheen, werd op 6 juni 2015 een feit: de Burgertop Amsterdam die plaatsvond in de Zuiderkerk te Amsterdam.
Lees verder
Publiek tijdens Kendoe congres 12 oktober 2015

De kendoe-democratie: congres 12 oktober 2015

12 oktober stond in de Burgerzaal van het Rotterdamse Stadhuis de Kendoe-democratie centraal. Hoe wordt lokale democratische vernieuwing anno 2015 vormgegeven? Welke experimenten rond burgerparticipatie worden in het land uitgevoerd? En hoe reageren bewoners op de nieuwe mogelijkheden van zeggenschap en 'kendoe'? Onderwerpen die volop de aandacht kregen op het congres. Aan het begin van het congres sprak minister Plasterk (Bestuurlijke Vernieuwing) over zijn Agenda Lokale Democratie.
Lees verder
G1000 Uden

Uden op weg naar een andere democratie

Op maandag 2 nov. vond de burgermanifestatie G1000 in Uden plaats. Het theater Markant van Uden was tot in alle hoeken en gaten gevuld. Een paar honderd mensen bezochten het 'feestje van de doe-democratie', gesymboliseerd door tientallen kramen met door burgers zelf opgezette en opgepakte initiatieven en plannen. Kantelprofessor Jan Rotmans was zoals verwacht de populairste spreker. Dit leverde wel een mooi leerpunt op voor de Udense organisatie.
Lees verder
Afbeelding publicatie De maatschappelijke stand van het land

Eerste Maatschappelijke Stand van het Land toont waarde nieuwe topsector!

In Nederland groeit een nieuwe topsector: duizenden bewonersinitiatieven, ondernemende communities, wijkondernemingen en social enterprises produceren maatschappelijke waarde en versterken de lokale economie. Deze producenten van maatschappelijke waarde worden zichtbaar in de MAEXchange, een instrument van Kracht in Nederland, dat de impact van het maatschappelijk initiatief zichtbaar maakt en investeren in de sector van initiatieven bevorderd.
Lees verder
Afbeelding opening Democratic Challenge festival

Democratic Challenge Festival

Maandag 5 oktober vond in De Nieuwe Stad (het terrein van de voormalige Prodentfabriek) in Amersfoort het Democratic Challenge Festival plaats. Op deze dag is eens te meer gebleken dat de beweging naar nieuwe lokale democratie alsmaar groter en groter wordt. 400 bezoekers, 99 experimenten, 40 workshops, een “veiling” van democratische experimenten én collegetours met zowel David van Reybrouck als minister Ronald Plasterk maakten de dag tot een groot succes!
Lees verder
Uitleg geldsysyteem de Dam

"Nieuwe geldsystemen ontstaan met vallen en opstaan"

Het huidige geldsysteem heeft grote moeite om zich te verbinden met de transitie die de westerse samenleving doormaakt. Vanuit een maatschappelijke behoefte bloeien daarom – met vallen en opstaan – nieuwe geldsystemen op. "Er gaat de komende dertig jaar een enorme monetaire diversiteit ontstaan", stelt transitiedeskundige Harry te Riele. In Rotterdam werkt hij zelf aan De alternatieve munt.
Lees verder
Presentatie advies Sturen en Verbinden

Presentatie advies Sturen en verbinden

Op donderdagmiddag 1 oktober jl. presenteerde Jacques Wallage in het Haags Historisch Museum het Rob-advies 'Sturen én verbinden'. Het advies gaat over de organisatie en werkwijze van de Rijksoverheid. De Raad voor het openbaar bestuur concludeert dat de huidige hiërarchische organisatie van de Rijksoverheid de aanpak van veel complexe vraagstukken in de weg zit. Die vragen om een andere, meer verbindende aanpak.
Lees verder
Bijeenkomst Bewonersbedrijven 24092015

Passie, waarde en lokaal ondernemen met de buurt: Landelijke kennis- en inspiratiebijeenkomst bewonersbedrijven

Welkom in intrigerend bewonersbedrijf Het Bruishuis in Arnhem. Met flair en een flinke dosis dossierkennis ontvangt dagvoorzitter Natasja van den Berg iedereen op de landelijke bijeenkomst van bewonersbedrijven. Het eetcafé zit vol met ruim 60 waardecreërders, voor de helft ‘bewoners met passie’ en daarnaast ‘mensen die daar iets professioneels mee doen’ zoals maatschappelijke middenvelders en ambtenaren.
Lees verder