U bent hier

Via Democratic Challenge inzicht verkrijgen in traject BuurtApp

Eind 2013 was op alle media het dramatische nieuws te horen dat er een dame in Rotterdam tien(?) jaar lang dood op haar bed gelegen had. Het bracht nogal een schok te weeg in Nederland. Dat merk ik als ik aan dit voorval refereer; bijna iedereen kan het zich het nog goed herinneren. Mijn persoonlijke reactie was destijds; ‘hoe is dit mogelijk? In ons land, en in deze tijd?’ We leven immers in een tijd waarin we met een paar muisklikken een video-verbinding hebben met Australië. Waarom is er dan niet een medium dat digitaal contact tussen buurtgenoten mogelijk maakt?
Tekst: 
Norbert Scholl
Foto: 
Marco Derksen

Ik nam contact op met het gemeentehuis waar ik woon, Utrecht en vroeg wat er in onze stad georganiseerd werd om dit te voorkomen. De gemeente bracht me in contact met een sociaal makelaar die me vertelde hoe hij bezig was om een netwerk van buurtcontactpersonen op te richten. Als zelfstandig opererende marktonderzoekconsultant verdiepte ik me in deze materie, en ging op zoek naar manieren om de communicatie van die ‘ogen en oren van de buurt’ te faciliteren.

Ik bedacht een internetplatform voor buurtbewoners, met precies het juiste privacy-niveau voor de buurt; voldoende persoonlijke informatie om elkaar in de buurt te herkennen en te kunnen aanspreken, maar niet zoveel dat burgers of bedrijven er makkelijk misbruik van zouden kunnen maken. Ik richtte een bedrijf op, BuurtContact.nl, en besloot om te investeren in dit idee. Een jaar later was het idee vertaald in een app, met de voor de hand liggende, maar daardoor ook heel natuurlijk aanvoelende naam ‘BuurtApp’. Waarom een app en niet een website? Apps zijn uitstekend geschikt voor snelle, gemakkelijke communicatie en je ziet in de markt een gestage verschuiving van het gebruik van desk- en laptop, naar smarpthone en tablet, en niet alleen bij jongeren. Ook voor gepensioneerden is de tablet steeds vaker hét favoriete apparaat om te skypen en emailen.

De app is nu bijna drie maanden actief en dankzij een tv-optreden voor RTV Utrecht en NPO 2 hebben zich zo’n twee en een half duizend mensen geregistreerd op de app. Er is duidelijk veel behoefte aan een app die buurtbewoners met elkaar verbindt. Wat veel mensen aanspreekt is het feit dat je zélf je buurt kunt tekenen. Daardoor is het begrip ‘buurt’, voor de gebruiker altijd relevant. Daarnaast kun je berichten op vijf niveaus plaatsen en lezen; rond je huis, in de straat, buurt, wijk en in de gemeente. De gedachte hierachter was dat als er in je buurt niet veel gebeurt, dat je dan op wijk- of gemeenteniveau nog wel nieuwtjes kunt lezen. Het huis- en straatniveau is vooral van belang als er een buur ziek wordt of hulp nodig heeft, en op wijk- en gemeenteniveau gaat het over evenementen, gemeenteberichten, en nieuws dat de hele stad aan gaat.

In gesprekken met buurtverenigingen, zorginstellingen en de gemeente werd me echter steeds meer duidelijk dat die mogelijkheid om informatie in een specifiek gebied te plaatsen voor lokale organisaties enorm aantrekkelijk was. Dit was nieuw, het bestaat nog niet. Je hebt natuurlijk lokale blaadjes, maar veel lokale organisaties zijn vooral geïnteresseerd in de mogelijkheid om digitale informatie preciés in een bepaald gebied te kunnen plaatsen, en de ene keer is dat een wijk, en de andere keer een buurtje, of een straat.

Op dit moment bestaat die mogelijkheid nog niet. Je kunt als gebruiker een bericht in je buurt zetten, in je wijk of in de hele gemeente, maar een gemeente wil natuurlijk de vrijheid hebben om in meerdere plekken verschillende berichten te plaatsen. Om duidelijk te krijgen wat gemeenten precies willen heb ik me aangemeld bij de Democratic Challenge. Een logische stap, want de BuurtApp kan ook bijdragen aan de lokale democratie. De app kan burgers immers helpen hun ideeën over de buurt of wijk te toetsen bij hun buren; ‘ervaren jullie hier óók een probleem?’. Daarmee kunnen ze hun initiatief op de agenda in de buurt zetten, waarmee het een perfect medium is voor de onderste twee sporten van de participatie-ladder.

Als deelnemer aan het Democratic Challenge traject hoop ik een beter inzicht te krijgen in hoe de BuurtApp het best kan passen in die ontwikkelingen, en welke aanpassingen er nodig zijn aan de software om de communicatie tussen buurtbewoners onderling, en tussen buurtbewoners en de gemeente te vergemakkelijken.

Dat gemeenten op zoek zijn naar de beste manier om het contact met burgers te verbeteren is duidelijk, maar willen gebruikers van de BuurtApp dat wel? Uit een onderzoekje onder 100 BuurtAppgebruikers bleek dat buurtbewoners zeker open staan voor het idee dat de gemeente buurtrelevante informatie in hun straat of buurtje plaatst. Nog enthousiaster zijn ze als ook politieberichten die gaan over je straat of buurt, op de BuurtApp zouden verschijnen. Ik zie dan ook een toekomst voor de BuurtApp waarbij zowel persoonlijke berichten als gemeenteberichten op één en hetzelfde platform staan, maar wél altijd relevant voor de buurt waar de gebruikers wonen. 

BuurtApp