U bent hier

Blogs experts

Ubuntu: ik ben omdat wij zijn

Toen mijn goede vriend Godian Ejiogu me vroeg of ik een ondernemerschapstraining aan de groep West-Afrikaanse vrouwen in Amsterdam Zuidoost wilde geven, had ik zo mijn twijfels. Ik had twee trainingen collectief ondernemerschap ontwikkeld met vrouwen van diverse herkomst en ik ben al 20 jaar ondernemer, maar toch aarzelde ik. Snapte ik voldoende wat deze vrouwen nodig hadden? Had ik genoeg netwerk in Zuidoost dat hen kon ondersteunen? Er waren veel onderlinge conflicten en het opleidingsniveau was heel divers: van laaggeletterd tot universitair.

Lees verder
Harry Visser in Buurthuis De Erker

Harry Visser: ‘In buurthuis De Erker is iedereen belangrijk’

‘De man met de bezem en de vrouw in het bestuur, bij ons is iedereen even belangrijk,’ zegt Harry Visser. Met ruim 50 vrijwilligers houdt hij buurthuis De Erker in Schiedam West open voor zo’n 500 bezoekers per week. Van 8 uur ’s ochtends tot 12 uur ’s nachts zijn er activiteiten zoals bingo, taalles en een schilderclub. Er is een buurtbibliotheek, een computer- en een discoruimte. Over de huur van 82.000 Euro wordt onderhandeld met de gemeente Schiedam.

Lees verder
Farnosh Forozesh in gesprek met Yehudi van de Pol

Farnosh Forozesh (Nooshi) "De Meevaart is gebouwd op liefde"

Ooit schreef ik een column over conflict in een boek over burgerparticipatieprojecten Van Lokale Lente (www.lokalelente.nl). Het was me namelijk opgevallen dat er veel gejuicht wordt op podia, maar achter de schermen ook veel ruzie is. Ik fietste langs bij diverse Amsterdamse pioniers. In Oost natuurlijk naar De Meevaart (www.meevaart.nl) daar sprak ik met initiatiefnemer Firoez Azarhoosh. Firoez heeft die prachtige manier van uitdrukken die ik van veel Iraanse Nederlanders ken.

Lees verder

Kennis delen in de Bewonersacademie

We leven in een klein land, met -relatief- kleine steden en kleine problemen. Toen ik vorige zomer met de Amerikaanse radicaliseringsprofessor  Jessica Stern door de Haagse Schilderswijk fietste, vroeg ze zich af waar dan die probleemwijk was. We stonden er middenin. In vergelijking met de Amerikaanse probleemwijken leek dit een paradijsje. Onze problemen zijn relatief klein. Jammer genoeg zijn ze geconcentreerd in sommige wijken. En daarom werkt de wijkaanpak het niet altijd: je kunt niet alle problemen in de buurt alleen met de buurt en door de buurtbewoners laten oplossen.

Lees verder

Stem van de Stad

Verduurzaming burgerpersbureaus (deel 2)

Lees verder

Wat als het geld op is?

Verduurzaming burgerpersbureaus (deel 1)

In september 2012 vroeg Abdelkhalik Oakki of ik jongeren uit zijn buurtje in Bos en Lommer, Amsterdam,  een mediatraining wilde geven. Hij had daarvoor geld toegekend gekregen uit een speciale pot van stadsdeel West voor burgerinitiatieven. Ik maakte een opzet voor tien lessen. De krant kwam in maart 2013 uit. De eerste exemplaren werden bezorgd door stadsdeelwethouder Hetty Welschen en de jongeren. We kwamen in de feestrubriek van Het Parool, niet gek voor een probleemwijk. Toen was het geld op.

Lees verder

Hoe verstaan we elkaar beter?

Ambtenaren en bewoners over communicatie

Elf mensen zitten op een doordeweekse avond aan tafel in buurtkamer de Bestevaer in Amsterdam West: burgers en ambtenaren die de communicatie willen verbeteren.  Op tafel liggen brieven van het Stadsdeel, die we zouden gaan bekijken. Maar de avond verloopt toch anders, want, zoals buurtbewoner Emmie Leenen terecht zegt: communicatie is veel meer dan brieven. En zo ontstond ook eigenlijk het idee voor deze bijeenkomst, drie maanden eerder.

Lees verder

Vallei des Doods

We stonden in een kring. Elk van ons gaf een persoonlijke terugblik op de dag. We hadden een wandeling gemaakt. Tijdens werksessies hadden we onze doelen en ambities met elkaar besproken. Daarover hadden we met elkaar meegedacht. De groepsleden waren verschillend: er waren mensen van banken, kennisinstellingen, bedrijven, universiteiten, branche-instellingen, ambtenaren, wethouders. Hun terugblikken op de dag waren gelijk: deze dag heeft veel inspiratie en ideeën opgeleverd. Hiermee moeten wij door!

Lees verder

Tellen alle stemmen?

Burgerpersbureaus als democratisch middel

In Het Parool verscheen eind 2014 een artikel over Bos en Lommer, een Vogelaarwijk in Amsterdam West. Dat artikel ging vooral over problemen en over hoe moeilijk het is om burgers te betrekken bij hun wijk.  In dezelfde tijd waren er drie buurtpersbureaus actief die hun eigen versie op de werkelijkheid gaven: verhalen over actieve vrijwilligers en betrokken professionals.

Lees verder

Jonge Sla: Ondernemend uit de uitkering

Twintig jaar geleden begon ik mijn eigen journalistiek bureau. Wanhopig en vanuit een uitkering. Ik was mislukt als freelance journalist (ik verkocht wel artikelen maar kon er de huur niet van betalen) en net ontslagen bij een nogal suf vertaalbureau. Kortom, niet echt je rolmodel van een flitsende ondernemer die het helemaal  gaat maken.

Lees verder