U bent hier

“Droom niet je leven, maar leef je dromen."

Samensterkerverder is een website, voor - en door personen die, op wat voor manier dan ook, een negatieve ervaring hebben moeten meemaken met lichamelijke -, psychische - of materialistische beperking(en) tot gevolg. Het delen van ervaringen over hoe men na zware tegenslag een positieve weg kan inslaat en een gelukkige toekomst weet op te bouwen en dit ook weet voort te zetten is de kern van de site.
Tekst: 
Tineke Kingma

Ieder leven kent tegenslagen, bijvoorbeeld:

  • een ieder loopt weleens lichamelijk een 'schram' op
  • omgaan met een verlies van een dierbare of iets materialistisch (door brand bijvoorbeeld)
  • een deadline van een project of iets dergelijks wordt niet gehaald
  • nadat je iets hebt toegezegd moet je mensen helaas laten wachten of teleurstellen
  • het verkeerde moment, de verkeerde plaats. Slachtoffer van zinloos geweld bijvoorbeeld
  • een relatie die voortijdig word verbroken
  • of iets dergelijks wat jou leven op z'n heeft gezet

Hoe we hiermee omgaan is bepalend voor de toekomst.

Knokken hoort erbij

Mijn naam luidt: Tineke Kingma (1986) Na mijn val > coma en dus ziekenhuisperiode in 2006 wist ik niet veel meer, mijn herinneringen waren wazig. Om herinneringen te behouden typte ik veel en op aanraden van een vriendin ben ik toen een boek gaan schrijven over mijn leven, met nadruk op de periode rondom mijn val.

Zowel lopen als spreken behoorde ook niet meer tot mijn mogelijkheden. Min of meer op de automatische piloot knokte ik voor wat ik waard was, steeds voor kleine stapjes vooruit. Geleidelijk kwam toen ook mijn bewustzijn meer terug. Ik kreeg in de gaten dat het knokken effect had, ongeveer tegelijk met dat ik in de gaten kreeg waarvoor ik moest knokken. Dat versterkte elkaar.
Mijn ervaring vertelt mij; sinds ik me weer meer richt op mijn eigenlijke passie ook de dingen eromheen weer soepeler verlopen. Door oude dingen/gewoontes te laten vallen, heb ik nieuwe kunnen ontdekken.

Blijf positief

Als je zelf niet te ernstig met je dramatische situatie om gaat, wordt het niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen, gemakkelijker om tegenslag op tegenslag te accepteren en vooruit te blijven kijken.

Probeer de dramatische situatie te relativeren en pas vervolgens je levensstijl en doelen aan. Probeer daarbij wel zo dicht mogelijk te blijven bij je leven vóór je beperking. Want jij bent jij en dat is er maar één. Laat je niet meeslepen in trajecten waar je zelf niet achter staat. Uiteindelijk moet jij het wel zelf echt willen, anders bereik je jouw doel niet. Bedenk je dat je in de meeste gevallen na een negatieve ervaring oude dingen moet laten vallen, maar dat de kunst is om daardoor weer nieuwe dingen te ontdekken om jouw leven een invulling te geven.

Nadat ik via mijn boek personen heb mogen inspireren met mijn ervaringen dacht ik:  “Ik zou graag meer personen bereiken met positieve ervaringen na een negatieve ervaring. Met een bestuur ben ik initiator van de stichting Samen Sterker Verder. Op Samensterkerverder delen we positieve ervaringen van verschillende personen die men heeft opgedaan na een negatieve ervaring.

Heb jij ook positieve ervaringen opgedaan na een tegenslag? En ben je bereid om anderen te helpen door deze ervaring(en) te delen? Schroom niet en deel jouw ervaringen.  

“Samen weten we meer en komen we verder!”