U bent hier

Wat als het geld op is?

Door: 
Nies Medema www.jongesla.org
04-06-2015

Verduurzaming burgerpersbureaus (deel 1)

In september 2012 vroeg Abdelkhalik Oakki of ik jongeren uit zijn buurtje in Bos en Lommer, Amsterdam,  een mediatraining wilde geven. Hij had daarvoor geld toegekend gekregen uit een speciale pot van stadsdeel West voor burgerinitiatieven. Ik maakte een opzet voor tien lessen. De krant kwam in maart 2013 uit. De eerste exemplaren werden bezorgd door stadsdeelwethouder Hetty Welschen en de jongeren. We kwamen in de feestrubriek van Het Parool, niet gek voor een probleemwijk. Toen was het geld op.

Democratie van de eerste orde

Jongerenpersbureau Gibraltar www.gibraltarpers.nl bestaat nog steeds. Het is niet een van de vele projectjes geworden die ophoudt als het geld op is. Dat ik dit werk zo boeiend zou vinden, had ik niet kunnen denken. Ik heb nog drie andere burgerpersbureaus helpen opzetten. Het is democratie van de eerste en hoogste orde: met mensen die niet vanzelf hun stem laten horen, leren hoe ze dat wel kunnen doen.

Wat heb je nodig?

Naast het nieuws van de mainstream media bestaan vele waarheden. Mensen met een VMBO opleiding kunnen die waarheden minder gemakkelijk verwoorden en laten horen op plekken waar beslissingen worden genomen. Daarvoor zet ik mijn vakkennis in. Het opzetten en onderhouden van een burgerpersbureau vraagt daarnaast om bevlogenheid, inventiviteit en uithoudingsvermogen. En een aantal praktische zaken, ik noem ze hieronder.

Vrijwilligers

Het grootste deel van het werk gebeurt vrijwillig. Twee die hards, geweldige meiden Sara Zieter en Meryam Amezian hebben het al twee jaar volgehouden, ze appen me steeds of we weer doorgaan. Bij andere persbureaus zijn het bijzondere volwassenen op wie je kunt bouwen. Eigenzinnig en idealistisch. De werving van jongeren is lastig. In hun levens verandert veel, ze gaan naar andere scholen, ouders gaan scheiden of verhuizen. Als het geld op is en er weer jongeren zijn verhuisd, heb ik niet altijd de moed om nieuwe te werven.

Locatie

Een goedkoop of gratis redactiekantoor heb je niet zomaar. Met Persbureau Gibraltar ging het zo. Op de eerste plek schreeuwden twee actieve buurtbewoners (waaronder Abdelkhalik zelf) heel hard tegen elkaar op het moment dat de jongeren binnenkwamen. Leek me niet een geschikte omgeving om te leren.

Ik regelde voor de week daarna een andere plek, maar die lag niet in de buurt waarover we zouden schrijven. Op de derde plek was een buurtonderneming aan het starten die na een paar maanden een andere focus kreeg waardoor het persbureau niet meer paste (zei een nieuwe financieel adviseur, die overigens snel daarna weer vertrok).

Op de laatste plek werden we begin 2014 weggekeken door buurtbewoners die er inloopspreekuren hielden, er werd geroddeld dat ik flink geld verdiende aan de jongeren. Daarna ben ik steeds op locatie (als we een opdracht hadden) of in een koffiehuis gaan zitten. Als ondernemer kan ik dat bij mijn eigen zaak declareren.  

Geld

Af en toe krijgt een persbureau een opdracht of subsidie. Ik doe de aanvragen of zoek opdrachtgevers. De jongeren hebben zelf sponsors gevonden voor de hapjes bij de presentaties van de kranten. Gelukkig krijgen ze via streetcornerwork vergoeding voor hun werk. Met de opdrachten voor welzijn of cultuurinstellingen die ik regel kunnen ze wat extra’s verdienen. De volwassenen in het ouderenpersbureau en vrouwenpersbureau geef ik een training marketing en fondsenwerving, zodat ze voortaan hun eigen opdrachten en subsidies kunnen gaan regelen.

Netwerk

Het persbureau leunt daarnaast op organisaties en bedrijven. Voordeel van journalistiek werk is dat je bij iedereen langs kunt gaan en dingen vragen. Zo bouw je een netwerk op. En sommige mensen, instellingen, ondernemers en organisaties willen je steunen. Met kennis, geld of (betaalde of onbetaalde) opdrachten.

Burgerpersbureaus in West draaien op

  • gemotiveerde vrijwilligers (van 11 tot 75 jaar)en mijn werk (soms betaald, soms niet)
  • samenwerking met instellingen: buurtscholen, onderwijsinstellingen, buurtcoördinatoren, het buurtpraktijkteam, jongerenwerkers, ambtenaren, streetcornerwork, ondernemers, zzp-ers, kunstenaars en andere loslopende of georganiseerde types
  • sponsors, zoals café’s, een boksclub of welzijnsorganisaties
  • relatief kleine subsidies van welzijn of cultuur, zoals geld voor bewonersinitiatieven en een Buurtmediafonds dat in 2014 bestond (en misschien weer in 2015)

Ingebed in de buurt

Nu, mei 2015, wordt het jongerenpersbureau Gibraltar opgenomen in de start van een groter mediaproject met 25 jongeren. Hoera! De enthousiaste jongerenwerker Jerry Augustin  van www.ijdockzz.nl gaat mijn werk langzamerhand overnemen. Dan zijn de jongeren niet meer alleen afhankelijk van mij, maar kunnen ze weer elke week bij elkaar komen.

De Hogeschool van Amsterdam steunt het met kennis en stagiairs, het Media Collega schakelen we in voor de vaktechnische ondersteuning. Ik blijf de professionals nog een tijdje trainen. Daar betrek ik de reporters van andere persbureaus bij.  

In de begroting van 2016 zit het mediaproject bij IJdockkzz. Totdat ook dat geld weer op is. En daarna zien we wel weer. Een jaar is al best lang.