U bent hier

Meebeslissen over een ton

Afbeelding van een groep mensen rond een tafel
Door: 
Nies Medema
19-10-2015
Foto: 
Rita Boer Rookhuiszen

Overal in Nederland zijn experimenten om bewoners mee te laten beslissen over een deel van het gemeentebudget. De gemeente Geldermalsen (elf dorpen, 26.289 inwoners) stelt een ton voor leefbaarheid ter beschikking. Inwoners mogen een voorstel indienen, pitchen op het gemeentehuis en daarna dan kan iedereen van 12 jaar en ouder stemmen.  Op 14 oktober 2015 waren er 25 pitches op het gemeentehuis. Enthousiast vertelden bewoners over de kooklessen, voetbalclub, de fanfare, nieuwe gordijnen of zonnepanelen voor dorpshuizen  en de strijd tegen overgewicht bij kinderen.

Partijdigheid

Raadslid Rita Boer Rookhuiszen: ‘Er is geld voor vijf grote projecten van 10.000 Euro en tien kleine projecten van 5000 Euro. De inwoners van de elf dorpen kunnen naar de stembus, of digitaal stemmen. Eerst wilden we als gemeenteraad ook nog voor 30 procent meestemmen. We waren bang dat sommige kleine projecten niet genoeg stemmen zouden krijgen. Uiteindelijk laten we het helemaal door de mensen zelf beslissen, om te voorkomen dat we van partijdigheid beschuldigd zouden worden.’

Flyeren bij de buurtsuper

Na deze avond hebben de initiatieven nog twee weken om zoveel mogelijk stemmers te benaderen en ervan te overtuigen dat ze op hun voorstel moeten stemmen. Bij de vorige stemming gingen mensen flyeren bij de buurtsuper. ‘Klaagden anderen dat dat niet eerlijk was omdat in hun dorp geen super was,’ herinnert Rita zich. Zo heb je altijd wat.

Toegankelijk

Inwoonster Irene van Helden is blij verrast door wat ze deze avond ziet. ‘Natuurlijk gaat er ook best wat mis in de gemeente, maar deze avond is er zoveel enthousiasme. Je ziet alleen maar mensen die zich echt inzetten voor hun dorp. En de meesten ken ik.’ Stemmen wordt nog lastig, dus? Nou ja, misschien vanwege haar werk (http://disabilitystudies.nl/project/inclusieve-gemeente-geldermalsen) kiest ze toch voor het toegankelijker maken van het terrein van de voetbalclub.

Rita vindt het wel jammer dat er vooral oude initiatieven aanvragen hebben ingediend. ‘Ik had gehoopt dat er wat meer nieuwe mensen van deze mogelijkheid gebruik zouden maken, maar het zijn veel verenigingen en stichtingen die al jaren actief zijn.’ Een plan indienen en uitvoeren is nu eenmaal makkelijker met een organisatie die al loopt. Die heeft meer mensen die betrokken zijn, en dus stemmers en dus meer kans dat het geld wordt toegekend.

Spelregels

Het kost niet al te veel geld om dit democratisch experiment uit te voeren, zegt griffier Max Vermeulen. Vier ambtenaren zijn betrokken bij de uitvoering. Communicatiemedewerker Masha van de Griend: ‘Het is echt leuk om hieraan te werken. Het is positief. Het lastigst was het nog om de spelregels dicht te timmeren. Dat het echt voor iedereen eerlijk was en dat het duidelijk was aan welke voorwaarden je moest voldoen. Over sommige voorstellen hebben we vooraf vragen gesteld, die zijn dan aangepast’. De spelregels staan op de site van de gemeente http://www.geldermalsen.nl/Inwoners/Nieuwsberichten/Stem_op_uw_favoriete_leefbaarheidinitiatief. Dezelfde site waar ook nog twee weken gestemd mag worden. Het stemprogramma kostte nog geen 500 Euro. De twee contactambtenaren voor de dorpen komen daar toch al en doen dit er in één moeite tussendoor.