U bent hier

Koken voor de buurt

Door: 
Nies Medema
10-12-2015
Geplaatst in: 
Foto: 
Nies Medema

Journalist had hij willen worden, maar in Israël vond hij de pers zo weinig objectief, dat hij een baantje bij zijn oom in de broodjeszaak nam. Lang geleden kwam hij voor de liefde naar Nederland. Isam Nadaf kookt sinds maart 2015 in buurthuis De Horizon in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam. Hij is sociaal ondernemer. ‘Ik ben blij als ik iets goeds kan doen voor deze buurt.’ Zijn bedrijf zal loonvormend worden, maar niet meteen.

Isam begroet iedereen die binnenkomt even hartelijk, de vrijwilligers die bij hem in de keuken staan, de eerste dagklanten en de vrouw van de welzijnsorganisatie die de lunchbestelling voor het personeel komt doorgeven. ‘Ik heb diverse trouwe klanten hier uit Amsterdam West. We kunnen lunch of diner voor circa 50 personen verzorgen. Gemiddeld komen hier zo’n 30 buurtbewoners per dag, meest alleenstaanden.’

Topkok

Van het eerste baantje bij zijn oom in Tel Aviv groeide hij door naar manager in een grand café. Isam is dus wel gewend aan grotere opdrachten. Hij heeft 4 á 5 vrijwilligers uit de buurt voor hem werken. Dat past bij zijn visie op het restaurant, dat het van en voor de buurt moet zijn. ‘Daardoor kunnen we ook goedkoop werken.’ Een verse soep kost 2 Euro het duurste gerecht nog geen 7 Euro.

Werken met vrijwilligers

In de planning is het werken met vrijwilligers wel eens lastig. ‘De meeste vrijwilligers hebben maar een paar uur per week en als ze met vakantie gaan of er komt iets anders tussen kan ik niet op ze rekenen.’ Het liefst zou hij er iemand bij hebben voor een paar uur per dag. Tot die tijd redt hij het met de vriendelijke dames uit de buurt, die af en toe wat tijd over hebben.

Zonder subsidie

De professionele keuken waar Isam en zijn vrijwilligers werken is grotendeels betaald door het stadsdeel, deels uit de opbrengsten van het eerste half jaar. Voor het overige wil hij geen subsidie. ‘Je weet nooit wanneer die weer ophoudt.’

Isam heeft lang gewacht voordat hij kon beginnen. Zijn plan werd door de buurthuis gekozen als beste idee voor de keuken van De Horizon in de zomer van 2013. Hij kon ruim anderhalf jaar later starten. Dat is een van de redenen dat hij liever niet afhankelijk wordt van de overheid.

Investeren

Voorlopig gaat alles wat verdiend wordt in de aanschaf van de inventaris zitten. ‘De grote koelkast en het espressoapparaat hebben we al bij elkaar verdiend.’ Rijk worden hoeft niet, maar financiële zekerheid is wel belangrijk.