U bent hier

Kennis delen in de Bewonersacademie

Door: 
Nies Medema, Jonge Sla
04-08-2015
Foto: 
Nies Medema, foto bewonersacademie

We leven in een klein land, met -relatief- kleine steden en kleine problemen. Toen ik vorige zomer met de Amerikaanse radicaliseringsprofessor  Jessica Stern door de Haagse Schilderswijk fietste, vroeg ze zich af waar dan die probleemwijk was. We stonden er middenin. In vergelijking met de Amerikaanse probleemwijken leek dit een paradijsje. Onze problemen zijn relatief klein. Jammer genoeg zijn ze geconcentreerd in sommige wijken. En daarom werkt de wijkaanpak het niet altijd: je kunt niet alle problemen in de buurt alleen met de buurt en door de buurtbewoners laten oplossen. Door verbindingen te leggen tussen diverse buurten, bevolkingsgroepen en professionals kun je effectiever zijn.

Zoals Rotterdams onderzoek onlangs uitwees heb je de meeste vrijwilligers in rijke wijken. Daar hebben mensen meestal tijd en geld over. In een stad waar grotere verschillen ontstaan tussen arm en rijk moet je er rekening mee houden dat je niet alles in je eigen wijk oplost en vooral over je buurtgrenzen blijft kijken. Gelukkig zijn in onze steden de afstanden klein, ook tussen de verschillende buurten. Je kunt dus vrij gemakkelijk contact leggen tussen heel diverse bewoners en professionals. Dat doen we bijvoorbeeld in de Bewonersacademie (www.bewonersacademie.nl).

Samen leren

De Bewonersacademie is een initiatief van Jacqueline van Loon, directeur  van het Amsterdams Steunpunt Wonen (ASW). Ank Sneekes startte vorig jaar, financieel ondersteund door de gemeente Amsterdam en het Oranjefonds. Vanaf eind 2014 ben ik erbij betrokken, samen met een aantal professionals en inmiddels zo’n 150 actieve Amsterdammers. Het is geen instantie, en ook geen gebouw, maar eerder een reizend circus of lerend netwerk. Actieve bewoners komen regelmatig bij elkaar om talent en kennis te delen en ervaringen uit te wisselen over hun initiatieven. Dat zijn zowel de traditionele bewonerscommissies als hippe start ups of bewonersbedrijven.

Bij de bijeenkomsten worden selectief professionals, ambtenaren en ondernemers uitgenodigd. We gaan ervan uit dat noch de overheid, noch bewoners alleen de antwoorden op maatschappelijke vragen hebben en dat we het samen moeten rooien. Maar bewoners voeren hier de boventoon.

Vragend leren

Begin dit jaar is de rondtocht door Amsterdamse wijken begonnen.  De Bewonersacademie on Tour deed in januari, april en juni Amsterdam Oost, Nieuw-West en Noord aan. Daar waren we te gast bij bewonersinitiatieven zoals de Meevaart www.meevaart.nl en de Lucas Community www.lucascommunity.nl  en ondernemershuis Craetagus www.craetagus.biz. Tijdens die tour delen mensen hun kennis door middel van workshops. Die workshops worden gegeven door bewoners en vertrekken altijd vanuit een vraag die ze zelf hebben. Die vragen zijn heel gevarieerd: ‘Hoe zet ik de marketing op voor mijn buurtcatering?’ ‘Wat te doen bij ruzies?’ ’Hoe kapitaliseer ik de maatschappelijke waarde van een buurtkamer?’ ‘Hoe ga ik om met de yuppen in mijn wijk?’ Op 18 september zijn we te gast in Zuid-Oost bij het Wijksteunpunt Wonen www.wswonen.nl/zuidoost en in oktober in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam West.

Kernploeg

Tijdens de uitwisselingen geven bewoners aan waar nog meer behoefte aan is. Op hun verzoek kwam er een excursie naar twee coöperaties in Breda en organiseren we met buurtcateraars uit verschillende wijken en brainstorm.

Inmiddels is er een kernploeg van zo’n acht bewoners. Die vergaderde begin juli over de toekomst. Nu is het ASW nog trekker van deze school of life. In de loop van komend jaar komt de Bewonersacademie nog meer in handen van actieve bewoners te liggen.  Zij hebben er alvast zin in.