U bent hier

Boter bij de vis

Door: 
Gijsbert van de Lagemaat, Nies Medema
29-12-2015
Geplaatst in: 
Foto: 
Nies Medema

Geen woorden maar daden. Wat gaan we nu doen met de nota Ruimte voor Maatschappelijk Initiatief van wethouders Ivens en Choho? Daarover ging het over op een vrolijk democratische avond in Pakhuis de Zwijger, georganiseerd door een vijftal betrokken Amsterdammers. De methodiek die werd gebruikt was ook democratisch, via Primoforum. De 75 deelnemers zaten aan ronde tafels en schreven op een tablet hun antwoorden op de heldere vragen van moderator Niesco Dubbelboer. De resultaten waren meteen te zien op de muur.

Reactie van de stadsdelen

Gijsbert van de Lagemaat werkt voor stadsdeel Oost. Hij zat in De Zwijger aan tafel bij onder meer de kernploeg van de Bewonersacademie. Eerder die week maakte hij een belronde langs alle stadsdelen om te kijken wat daar gebeurt. De stadsdeelbestuurders is om input gevraagd. Sommige stadsdelen zijn wat voortvarender dan andere. In Zuidoost was er nog weinig concreets te melden, maar in Amsterdam Oost was de vorige avond een motie aangenomen om minimaal 20 procent van het budget voor de buurtgerichte aanpak door de buurten zelf te laten besteden. Dat is zo’n 200.000 Euro.

Wat te doen met twee ton?

De vraag is hoe je dat geld zo besteedt dat het geen extra conflicten in de buurten veroorzaakt. Aan tafel bij Gijsbert zat een ambtenaar uit Zuid die bang was dat zulk buurtgeld naar de grootste schreeuwers zou gaan. Je hoort regelmatig dat het de usual suspects zijn die geld krijgen voor hun plannen of projecten; de mensen die al actief zijn, hun ideeën goed weten te verwoorden op een manier die goed past bij de taal die het bestuur spreekt.

Burgerjury

Een manier om dat te voorkomen is door loting een burgerjury samenstellen. Zo voorkom je dat het geld door een kleine kliek aan bekenden van die kliek wordt toegekend. Alleen, hoe zorg je dat een burgerjury voldoende kennis in huis heeft om te kunnen oordelen over de initiatieven? Daarvoor zijn methodieken ontwikkeld, zoals neighborhood assemblees. Er wordt in Nederland, Uganda en Brazilië gewerkt met overlegtechnieken, waarbij bewoners/ondernemers en bestuurders gezamenlijk beraadslagen over de oplossing van een vraagstuk. Zie bijvoorbeeld http://bit.ly/1OAHxQB

Ronde tafel

Een iets andere vorm is het ronde tafelgesprek waarbij alle betrokken partijen bij elkaar zitten en samen kijken naar de opgave die er voor een buurt of op een onderwerp ligt, noem armoedebestrijding in de Transvaalbuurt. Maar hoe voorkom je dan dat je alleen de mensen die er altijd al zitten aan tafel hebt?

Je kunt bijvoorbeeld mensen vragen om iemand mee te nemen die juist op dit onderwerp veel kennis of ervaringsdeskundigheid heeft. Daarmee breid je gestaag de kring uit van mensen die meepraten en meebeslissen.

Vallen en opstaan

We zijn met z'n allen aan het leren hoe we op een nieuwe manier beslissingen kunnen nemen, niet alleen over wat er moet gebeuren, maar ook hoeveel geld waaraan besteed kan worden. Bij een leerproces horen fouten, dus het is belangrijk dat die gemaakt mogen worden, zonder dat je als ambtenaar of lokaal politicus meteen wordt afgestraft omdat je je nek hebt uitgestoken. Dat is ook boter bij de vis.

Communicatielab

Over deze avond is ook verslag gedaan door Jasper Etten, van het Communicatielab West, een site die burgers en overheid samen beheren:http://www.communicatielabwest.nl/